Migration

CC/Jazeera English

Die Schweiz ist ein Einwanderungsland. Migrationspolitik gehört zu den zentralen gesellschaftlichen Herausforderungen, die Behörden ebenso beschäftigen wie Zivilgesellschaft und Kirchen. Migration ist seit mehr als zwanzig Jahren auch ein Schwerpunktthema des Kirchenbundes. Dabei orientiert er sich an den internationalen völkerrechtlichen Vereinbarungen sowie an den allgemeinen Erklärungen der Menschenrechte.

Das Engagement des Kirchenbundes im Bereich Migration ist vielfältig: Es kommt in seinen Grundlagendokumenten, Stellungnahmen zu Volksabstimmungen, Vernehmlassungsantworten zu Gesetzesänderungen ebenso zum Ausdruck wie in der kontinuierlichen Gremien- und Hintergrundarbeit. Der Kirchenbund ist in der Eidgenössischen Kommission für Migrationsfragen (EKM), der Eidgenössischen Kommission gegen Rassismus (EKR) und der Kommission der Kirchen für Migranten in Europa (KKME/CCME) vertreten. Zudem organisiert der Kirchenbund den Austausch über Migrationsfragen zwischen den Mitgliedkirchen und ist Mitglied der „Nationalen Plattform für einen Runden Tisch der Sans-Papiers“.

Aktuell bearbeitet der Kirchenbund folgende Themenbereiche:

• Verfassen von Stellungnahmen zur Ausländer-, Asyl-, Integrations- und Bürgerrechtspolitik
  • Einsatz für Sans-Papiers
  • Koordination der Seelsorge für Asylsuchende in den Empfangs und Verfahrenszentren des Bundes und den Transitzonen der Flughäfen
  • Grundlagenarbeit zu Migrationskirchen
  • Aktualisierung der Migrationspolitischen Leitlinien des Kirchenbundes
  • Monitoring Sonderflüge

Mapping Migration: New publication from CCME and the World Council of Churches

https://gallery.mailchimp.com/ebf90afe96f5033772b0ec5ea/images/2d315fd9-94db-4d63-82c4-a553da397bae.jpgThe Churches’ Commission for Migrants in Europe (CCME) and the World Council of Churches (WCC) have published a revised and updated edition of their joint study, Mapping Migration: Mapping Churches’ Responses in Europe. The 2016 text explores challenges and changes in the European church landscape in light of international migration.

The comprehensive study—prepared by missiologist Rev. Dr Darrell Jackson and sociologist Dr Alessia Passarelli—combines theological interpretation, sociological accounts, and the voices of migrants themselves. Mapping Migration is organised according to the themes of integration, belonging, and community, and it articulates both the experiences of migrants and how they shape and build church communities in Europe.

“This updated study contributes to a better understanding of migration and diversity in European societies and churches,” said CCME General Secretary Doris Peschke. “We hope this work will cultivate more adequate responses to migration.”

Migration in Europe contributes to a more diverse religious presence and affects the mission of the churches, the book argues. “Migration provides opportunity to welcome the stranger and uphold the dignity of every human being,” remarked CEC General Secretary Fr Heikki Huttunen.

The study is released in advance of a WCC/UN high level conference on the refugee crisis in Europe, to be held in Geneva on 18-19 January. WCC General Secretary Rev Olav Fykse Tveit said, The timely new edition of Mapping Migration will support the vital work of European churches in the present crisis.”

With accessible theological reflection, user-friendly infographics, and compelling first-hand accounts, Mapping Migration is essential reading for anyone interested in the intersection of the life of the churches with trends in migration.

Mapping Migration is available for download from the CCME website. Print copies are available from Amazon FranceAmazon Germany, and Amazon UK and other online retailers:

For more information or an interview, please contact:

Erin Green
    Communication Coordinator
    Conference of European Churches

Rue Joseph II, 174 B-1000 Brussels
    E-mail: eeg@cec-kek.be
    Website: www.ceceurope.org
    Facebook: www.facebook.com/ceceurope
    Twitter: @ceceurope

The Conference of European Churches (CEC) is a fellowship of some 114 Orthodox, Protestant, Anglican and Old Catholic Churches from all countries of Europe, plus 40 national council of churches and organisations in partnership. CEC was founded in 1959. It has offices in Brussels and Strasbourg.